Hoe ventileer ik mijn woning?

De belangrijkste maatregelen om een koolmonoxidevergiftiging te voorkomen zijn controleer, ventileer en alarmeer. Maar hoe moet je nu goed ventileren? Dit artikel geeft advies hoe je kan zorgen voor een gezond binnenhuis klimaat door goed te ventileren.


Waarom is ventileren belangrijk?

Met het goed ventileren van je woning voorkom je gezondheidsklachten. Ook voorkom je de kans op een koolmonoxidevergiftiging. Goed ventileren houdt in dat je je woning 24 uur per dag en 7 dagen per week van frisse (buiten)lucht voorziet. Zodra je stopt met ventileren is de lucht in je woning binnen een half uur alweer vervuild.

Hoe ventileer je optimaal?

Iedere woning moet 24/7 geventileerd worden. Zet (ook) 2x per dag een 10 minuten de ramen tegenover elkaar open. Dan kan de lucht in huis helemaal ververst worden. Doe dit als het buiten kouder wordt niet langer, want dan gaat er teveel warmte verloren. Ga je koken of douchen? Zet dan de mechanische ventilatie op de hoogste stand(meestal stand 3). Heb je geen mechanische ventilatie, zet dan de ramen in keuken of douche tijdens en tot een half uur daarna wat verder open. Droog de was buiten of in een wasdroger. Droog je de was toch binnen, ventileer dan extra om vochtproblemen in huis te voorkomen.

Openhaard, hout- of pelletkachel

Het gebruik van een open haard, hout- of pelletkachel is niet goed voor een gezond binnenhuisklimaat. Mocht je deze toch gebruiken, zorg er dan altijd voor dat je een extra raam en/of ventilatierooster open hebt staan. Als er tijdens het stoken niet genoeg verse lucht de kamer in komt, ontstaat er onderdruk. Daarbij gaan de verbrandingsgassen niet via de schoorsteen naar buiten, maar komen de kamer in. In die verbrandingsgassen zitten veel schadelijke stoffen, waaronder het levensgevaarlijke koolmonoxide.

TIP:

Zet de ventilatieroosters niet alleen 24/7 open, maar maak ze ook regelmatig (elk half jaar) schoon. Als er vuil in de roosters zit, komt er geen frisse lucht meer door. Schoonmaken is heel makkelijk met een stofzuiger of borstel. Soms kun je de kap eraf halen, zodat je die kunt schoonmaken met een sopje

Feiten op een rij

 • Te weinig of slecht ventileren kan leiden tot gezondheidsklachten (Bijvoorbeeld: hoofdpijn, benauwdheid, dufheid, droge ogen/keel/neus).
 • Slecht ventileren kan ook leiden tot schimmels in de woning. Waardoor er weerextra gezondheidsklachten kunnen ontstaan.
 • Ventileren en luchten is niet hetzelfde.
 • Ventileren is belangrijk voor een gezond binnenhuis klimaat. Ventileer 24/7.
 • Lucht minimaal 2x per dag, door ramen en deuren even tegen elkaar open te zetten.
 • Voorkom tocht (bijvoorbeeld via kieren bij muren, ramen en kozijnen). Tocht hoeft geen positieve invloed te hebben op het binnenhuisklimaat, maar er gaat wel extra warmte door verloren.

Luchten en stookkosten

Het verwarmen van vochtige lucht kost iets meer energie dan het verwarmen van droge lucht. Lucht daarom minimaal 2x per dag (10 minuten), door ramen en deuren even tegen elkaar open te zetten. Daarmee wordt de vochtige lucht uit je woning vervangen door verse buitenlucht.

Hoe hou je het warm tegen lage kosten?

 • Breng radiatorfolie aan. Een relatief kleine investering die je makkelijk terugverdient. Radiatorfolie is heel eenvoudig zelf aan te brengen.
 • Op Energiesubsidiewijzer kun je nakijken of energiebesparende maatregelen in jouw woning voor subsidie in aanmerking komen.
 • Breng tochtstrips aan in je woning. Hierdoor voorkom je dat warmte verloren gaat.
 • Laat je cv-ketel jaarlijks door een erkend vakman onderhouden; minder kans op storingen en je cv-ketel gaat langer mee. Minstens zo belangrijk: je verkleint hiermee de kans op een koolmonoxidevergiftiging.
 • Hoor je water stromen of getik in de radiator? Vul het systeem bij of ontlucht de radiator. Dan kan het systeem optimaal warmte afgeven en bespaar je op de kosten.
 • En natuurlijk de makkelijkste en waarschijnlijk goedkoopste tips: draag een warme(wollen) trui, draag warme sloffen, leg een dekentje over je heen als je op de bank zit en drink een warme kop thee of chocomel. Ook na een lekkere wandeling in de buitenlucht heb je het eenmaal thuis ook heerlijk warm.